Tuesday, August 11, 2015

Resepi Makaroni Keju Panggang

BAHAN-BAHAN:
300 gm makaroni | direbus dalam air
dengan sedikit garam hingga lembut
375 gm keju | diparut
250 krim putar
250 ml susu segar
5 keping daging panggang | dicincang halus
3 sudu makan keju parmesan | diparut
Sedikit serbuk buah pala
Garam dan serbuk lada sulah secukup rasa


CARA MEMASAK:
1. Panaskan ketuhar pada suhu 400ºF atau 180ºC.

2. Campurkan setengah cawan keju, krim putar, susu segar, daging panggang, 
keju parmesan dan serbuk buah pala di dalam satu mangkuk. Kacau hingga sebati.

3. Masukkan makaroni yang telah direbus tadi berserta 
dengan garam dan serbuk lada sulah dan sebatikan.

4. Tuangkan ke dalam dulang pembakar. Taburkan lebihan keju tadi dan dibakar 
selama 20 minit hingga kekuningan di atasnya. Tabur keju parmesan.


0 comments:

Post a Comment